Kürek ve Yelken Dönemi

Türk Kıyı Tekneleri

1850 TİRHANDİL

TİRHANDİL

Dönem : 1850

Tür : Kıyı Taşımacılığı, Sünger Avcılığı, Lojistik

Boy : 7-12 m

Ağırlık :

Denizler : Akdeniz


Model

Boy : 90 cm

Ölçek : 1/15


Fenikeliler başı kıçı bir ve sivri tekne formunu Mısırlıların papirusden yapılma teknelerinden almış ve zaman içinde küçük değişiklikler geçirerek günümüzdeki formuna ulaşmış bir teknedir.

Tirhandillerin en büyük özelliği, eninin boyunun üçte biri olması ustalara göre daha fazlası bile olabiliyor, bunun yanı sıra baş ve kıçının benzer biçimde, ay şeklinde bodoslamaları, geniş bir karna, yuvarlak gövdeye sahip bulunması diğer önemli özellikleri. Alçak ve kavisli yapısı teknenin güzelliğine güzellik katarken onu denizci de yapıyor. Genelde tek direkli olan tirhandiller başlangıçlarında yer alan Latin yelken donanımlarını günümüzde randa ve marconi donanımlara bırakmış durumda.Tam anlamıyla bir yelken teknesi olan tirhandil geniş karnı, sağlam yapısı ve fırtınalara karşı duruşu ile yük taşıma amaçlı kullanılmış uzun yıllar boyunca olabildiğince geniş karnı, üzerine konan yüke hem kucak açıyor hem de denize karşı direnç oluşturarak teknenin yüzerliğini koruyor,Eni ile boyu arasındaki oran tirhandile üstün bir manevra kabiliyeti katar. Yekeyi basınca hemen cevap verir ve neredeyse boyu kadar yerde döner bir tirhandil. Bu özelliği ile de sünger avcılarının uzun yıllar gözdesi olmuştur.Geçmişte sünger avcılığında ve yük taşıma işleri için 7-14 metre aralığında yapılan imalatlar, talep üzerine 16-18 metrelere kadar uzamış durumda. Büyük boy tirhandiller genelde mavi yolculuklarda kullanılmak üzere yapılıyor.

Bu gün sayıları parmakla gösterilecek kadar az olsa da, güzelim tirhandiller özellikle yelken seyri yapmak isteyenlerin tercih ettiği tekneler olarak mavi yolculuk yapan tekneler arasındadır; Gelişen teknoloji ve ithalatı kolaylaşan tropik denize daha dayanıklı ağaçların kullanılmasıyla birlikte günümüzde tirhandil üretiminde de laminasyon yöntemi uygulanmaya başlandı. Lamine üretim tirhandillerin gücüne güç katmış durumda. Şimdilerde unutulmaya başlansa da bir tirhandilin en büyük süsü baş-kıç bodoslamalarında ki ay şekli ve yıldız oyması olarak eski tirhandillerde bulunmaktadır.