Kürek ve Yelken Dönemi

Türk Kıyı Tekneleri

1905 FETHİYE PİYADE KAYIĞI

FETHİYE PİYADE KAYIĞI

Dönem : 1905

Tür : Balıkçılık

Boy : 8-12 m

Ağırlık :

Denizler : Akdeniz


Model

Boy : 80 cm

Ölçek : 1/15

Uzun yıllar öncesinden Fethiye tekne yapım atölyelerinde üretilip balıkçılık amacıyla kullanılan kayık. Fethiyeli ustaların maharetli ellerinde şekil bulan kayık 8 metre ile 12 metre boyut aralığında imal edilmekteydi. Kayığa isminin istanbul’da üretilen ince uzun piyadelere benzerliğinden dolayı verildiği sanılmaktadır. 2 çifte kürekten biri uzun diğeri kısa boyda üretilmekte, uzun boyda olan kürek açık denizde uzun yolda çaprazlama karşılıklı ayakta çekilir. Kısa boyda olan kürekler ise liman içi manevralarda kullanılırmış. Dalaman-kaş arasında bölgede balıkçılıkta kullanılan tekneyle olta ve ağ balıkçılığı yapılmakta, tutulan balıklar fethiye kordonda mezat üsülüyle satılmaktaydı.


Genellikle 3 kişilik mürettebat bulunan kayıkta tulum yelkenle seyir yapılmakta rüzgar olmayan havalarda uzun küreklerle seyr-ü sefer yapılmaktaydı.


Motorların kullanımı yaygınlaşmaya başlayınca ilk olarak kayıkların formaları değişime uğramış daralan kıç ayna ihtiyaca binaen genişlemeye başlamış.Dik gelen baş bodoslama eğilmiş,kayık boyları küçülmüş ve genişlemiş.Yelken donanımından sadece, 14 derece eğik olan direk ,makaralı ağ toplama işine uyarlanarak kalmış. Günümüzde limanda bulunan piyade kayıklarının tamamına yakınının formları bozulmuş,yelken donanımı kaybolmuş yaşları büyük birkaç denizci haricinde kimse tarafından bilinmemektedir. bir kaçtane kalan orijinal yapıdaki kayıklarda tersane kenarlarında bakımsızlıktan çürüyüp yok olmayla karşı karşıya kalmıştır. Bizlere düşen görev Fethiye kültürünün üretimi olan bu değerlerimizin yeniden üretilip limanda yerini alması,gelecek nesillere deniz kültürü adına bırakabileceğimiz zenginliklerimizden olacaktır.